Terug Lees dit artikel

Receptenboek 'Lekker met minder suiker' voor campagne Diabetesfonds

Suikerbewust koken, receptenboek voor campagne DiabetesfondsHet Diabetesfonds heeft samen met Ekoplaza een campagne gevoerd om consumenten bewust te maken van de hoeveelheid suiker die ze dagelijks binnenkrijgen en welke invloed dit heeft op de gezondheid. Een van de campagnemiddelen was dit receptenboek met lekkere gerechten zonder of met minder suiker. Caplan was verantwoordelijk voor de productie van het boek.


Dit doet suiker met je

Suiker op zich is niet schadelijk. Maar te veel suiker binnenkrijgen is wel schadelijk. Zes dingen die suiker doet met je lichaam:

1. Effect op je hersenen
Suiker activeert het beloningscentrum in de hersenen. Het zorgt voor afgifte van de stof dopamine in de hersenen. Deze stof geeft een prettig gevoel. Dit effect stimuleert onbewust het eten van meer suikerrijk voedsel: je wilt er steeds meer van.

2. Effect op je alvleesklier
Te veel suiker zorgt voor overbelasting van de alvleesklier (ofwel pancreas, een orgaan in de buurt van je maag). De alvleesklier geeft insuline af aan het bloed. Daarmee wordt de bloedsuiker geregeld, dat is de hoeveelheid suiker in het bloed. Bij diabetes is deze hoeveelheid afwisselend te hoog of te laag. Door overbelasting van de alvleesklier kan het regulerende proces van het lichaam dus verstoord raken.

3. Effect op je vetopslag
Suiker is een bron van energie. Het bestaat voor de helft uit fructose en voor de helft uit glucose. Fructose wordt verwerkt door de lever. Te veel suiker kan leiden tot aanmaak van vetten in de lever, toename van buikvet en vetten in het bloed.
Glucose wordt opgenomen in het bloed. Insuline zorgt ervoor dat glucose in de weefsels terecht komt als brandstof. Door te veel suiker te eten krijg je een teveel aan energie binnen dat opgeslagen wordt als vet in het bloed. Door deze processen neemt je gewicht dus toe en het zorgt ervoor dat het lichaam minder gevoelig raakt voor insuline.

4. Effect op je gebit
Te veel suiker is niet goed voor je gebit. Bacteriën in je mond zetten suikers om in zuren die je tandglazuur aantasten. Om tandbederf te voorkomen, kun je beter niet meer dan 4 keer per dag iets met suiker eten of drinken, buiten de hoofdmaaltijden om.

5. Tekort aan voedingsstoffen
In suiker zit alleen energie, geen voedingsstoffen. Als je veel suikerrijke producten eet, zoals koek, snoep en frisdrank, krijg je makkelijk tekorten aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kan je vermoeid raken, vaak hoofdpijn hebben of maag-darmklachten krijgen, zoals diarree. Met name kinderen kunnen zich daardoor onrustig gaan gedragen.

6. Groter risico op diabetes type 2
Als je overgewicht hebt door het eten van te veel suiker, heb je meer risico op diabetes type 2. En dat kan weer een hartinfarct, blindheid en nierfalen tot gevolg hebben.

Kan ik dan beter helemaal geen suiker eten?
Nee, want het lichaam heeft ook suiker nodig. Alleen niet te veel. De WHO raadt aan om maximaal 10% van je benodigde energie per dag uit vrije suikers te halen. Dit om overgewicht en tandbederf te voorkomen. Dit komt neer op 12,5 suikerklontjes per dag voor vrouwen en 15 voor mannen. De gemiddelde Nederlander krijgt 1,5 tot 2 keer teveel suiker binnen. Daarom bevelen wij aan om bewust te zijn van je suikerinname en je te houden aan de maximale aanbevolen hoeveelheid per dag.