Terug Lees dit artikel

Stamppot

Stamppot


Auteur: Simone de Clerq
Uitvoering: hardcover, 208 pagina's


ISBN 978-90-793839-7-9

€22,95

Dit boek bestellen


De traditionele stamppot is aan vernieuwing toe. Dit oer-Hollandse gerecht is van oudsher nogal zware kost: stevige aardappelpuree met een flinke klont boter en volle melk, opgediend met vet spek of rookworst en jus in een kuiltje. Lekker op zijn tijd, maar niet echt aan te raden als dagelijkse maaltijd. Dat kan anders. Vervang de aardappels (deels) door groenten, de melk en boter door plantaardige producten en de worst door mager gevogelte, vis, kaas of vegetarisch vlees. Dan heb je ineens een heerlijke en verantwoorde stamppot op je bord. Het hele gezin eet zo met gemak de aanbevolen hoeveelheid dagelijkse groenten. Meer zelfs. Zo’n gerecht zet je met plezier wat vaker op tafel. Stamppot gat zo nooit vervelen. De combinaties met natuurlijke en pure ingrediënten zijn eindeloos. Met een basis van bijvoorbeeld knolselderij, pompoen, zoete aardappel of pastinaak bereid je verrassende stamppotjes met een behoorlijke dosis vitamines, vezels en mineralen. Niet oer-Hollands misschien, maar wel oer-gezond.


Vernieuwende recepten

In Stamppot vind je naast de klassiekers -met extra veel groenten- vooral veel vernieuwende recepten. Wat te denken van groentestamp versierd met feta, roodbaars, Parmezaanse koekjes of oesterzwammen? Of geen worst maar geitenkaasmedaillons, geen hachee maar paddenstoelenragout. Of verstop de stamppot in een kroket, wrap of filodeeg. Om het stamppen nog eenvoudiger te maken zijn de 99 recepten ingedeeld volgens een groenten-ABC. Van Andijvie tot Zuurkool, met daar tussenin alles wat er maar in de stamppot te husselen valt. Dat wordt smakelijk stampen!

Knolselderijstamppot met tofu en walnoten  1. Kook de knolselderij en pompoen gaar in 20 min in een pan met ruim water en zout.
  2. Giet af en stoom kort droog.
  3. Stamp grof en voeg de amandelmelk en olie toe. Breng op smaak met de citroenrasp. En zout en peper
  4. Verdeel over vier borden en garneer met tofu, walnoten en wat peterselie.


Mediteraanse cavolo nero stamppot, kappertjes, artisjok, zontomaten en portabella  1. Kook de zoete aardappels samen met de cavolo nero gaar, giet het af en stoom het kort droog. Stamp het door elkaar met de olijfolie, kappertjes, artisjok, zontomaat en maak het op smaak met zout en peper.
  2. Verhit de zonnebloemolie in een bakpan en gaar de portabella’s ca. 5 minuten. Maak ze op smaak met zout en peper en voeg ze toe aan de stamppot.